BIP - Zakład Komunalny "PGM"

BIP - strona główna
Zakład Komunalny \"PGM\"Zakład Komunalny \"PGM\"

Narzędzia

Czcionka:

  • Czcionka domyślna
  • Czcionka średnia
  • Czcionka duża

Kontrast:

  • Kontrast domyślny
  • Kontrast czarno-biały
  • Kontrast żółto-czarny
  • Kontrast czarno-żólty

Główne menu

Lokalizacja

startpowrót

Treść strony

wersja do druku
I MIEJSCE DLA ELEWACJI SOBIESKIEGO 20

  

I miejsce dla elewacji Sobieskiego 20

 

 

W czwartek 28 sierpnia 2008 r. odbyła się w Zamku Królewskim w Warszawie uroczystość ogłoszenia wyników i wręczenia nagród dwunastej edycji ogólnopolskiego Konkursu „Modernizacja Roku”.

Zakład Komunalny „PGM” zgłosił do konkursu za 2007 r. remont konserwatorski elewacji zabytkowej kamienicy przy ul. Sobieskiego 20 w Chorzowie. Komisja konkursowa na podstawie przedstawionej dokumentacji i przeprowadzonej wizji lokalnej przyznała „za pieczołowicie przeprowadzone prace konserwatorskie przywracające dawną świetność elewacji” pierwsze miejsce i tytuł „Modernizacja Roku 2007” w kategorii „Elewacje i Termorenowacje” dla elewacji budynku przy ul. Sobieskiego 20. Honorowe statuetki i dyplomy za realizację całości zadania otrzymali:

1. Zakład Komunalny „PGM” w Chorzowie jako Inwestor.

2. Pracownia Projektowa „ABAKUS” z Chorzowa jako Projektant.

3. Firma EURO REN BUD z Siemianowic jako Wykonawca.

  

 

SOBIESKIEGO 20

 

LOKALIZACJA :

         Kamienica zlokalizowana jest przy ulicy Sobieskiego, w linii zabudowy pierzei, w zabudowie zwartej , w sąsiedztwie zabytkowego ciągu kamienic pochodzących z początku XX wieku. Ulica Sobieskiego znajduje się w zespole urbanistycznym historycznego śródmieścia miasta Królewska Huta. Stanowi trakt poprzeczny do ciągu ulic : Wolności, Powstańców i Henryka Dąbrowskiego. Ulica Sobieskiego jest krótkim i wąskim traktem od ulicy Wolności do Placu Matejki. Zlokalizowane są przy niej mieszczańskie kamienice, kwartał z kościołem ewangelickim im. M. Lutra oraz willa dyrektora Huty Królewskiej. Na Placu Jana Matejki usytuowana jest rzeźba – fontanna „Chłopiec z łabędziem” autorstwa Teodora Kalidego.

 

HISTORIA :

         Kamienica wzniesiona została w 1902 roku według projektu Franza Jaunicha Maurermeistra jako tzw. obiekt własny. Projekt złożony został w lipcu 1902 roku wraz z obliczeniami statystycznymi. Jest to typowa reprezentacyjna, mieszczańska kamienica zlokalizowana w ciągu zabudowy zwartej. Kamienice tego typu stanowiły zabudowę śródmieścia ówczesnej Królewskiej Huty na przełomie wieku XIX i XX. w szczególności lokalizowały się w kwartałach ulic : Wolności, Powstańców, Jagiellońskiej itd.

Kamienica przy ulicy Sobieskiego 20 posiada bogaty detal architektoniczny, odwołujący się od form secesyjnych. W latach 70-tych XX wieku kamienica została nadbudowana o jedną kondygnację w strefie dachu, co doprowadziło do znaczącego zmniejszenia walorów estetycznych i kompozycyjnych elewacji. Franz Jaunich był miejscowym mistrzem budowlanym prowadził zakład budowlany oraz pracownię projektową. Był projektantem kilku kamienic z terenu Królewskiej Huty, min budynku zlokalizowanego przy ulicy Truchana 19 (1900 rok), ul. Dąbrowskiego 23 (1910 rok).

 

OPIS :

         Kamienica została wzniesiona w technice tradycyjnej. Ściany murowane z cegły. Elewacja wykonana z cegły licowej białej klinkerowej oraz glazurowanej na zielono. Okładzina ceramiczna układana w układzie główkowym. Spoinowa na równo z licem. Detal architektoniczny opracowany jest w tynku. Częściowo detal wykonany jako odlewy sztukatorskie warsztatowe (dzielone na segmenty), częściowo – jako elementy kształtowane na elewacji, opracowane z ręki lub jako elementy ciągnione z profilu (gzymsy).Elementy dekoracyjne wykonane są ze sztucznego kamienia na bazie spoiwa cementowego. Z uwagi na kolorystykę w odcieniu beżowym oraz wydatny plastycznie modelunek można domniemywać, iż zastosowano do opracowania detali cement romański.

Elewacja frontowa dziesięcioosiowa, symetryczna. Trzy skrajne osie okienne tworzą wspólny układ kompozycyjny, ujęty jedną plastyczną ramą okienną, w osiach tych na II-ej, III-ej i IV-ej kondygnacji umieszczono balkony. Elewacja posiada plastycznie i indywidualnie opracowany detal. Na balkonach znajdują się motywy wstęgowe, maski, ornamenty kwiatowe i liściaste. Od dołu balkony posiadają po dwie wywinięte konsole oraz wchodzącą na dolną płaszczyznę płyty balkonowej ornamentykę roślinną. Pomiędzy oknami III-ej i IV-ej kondygnacji znajdują się płycizny przedstawiające stylizowane drzewa. Na osi kamienicy w obrębie IV-ej kondygnacji znajduje się płaskorzeźbiony wizerunek sowy z rozpostartymi skrzydłami. Ponad oknami tej kondygnacji wprowadzono ornamenty wstęgowe oraz floralne. V kondygnacja, nadbudowana, posiada pięć osi okiennych. Pozbawiona była detalu architektonicznego. Przy pracach na V kondygnacji wykonano pełną aranżację historyczną w oparciu o istniejące na budynku detale i okładziny ceramiczne. Otwory okienne prostokątne, ujęte dekoracyjną opaską z motywem roślinnym i kwiatowym.

Na osi budynku w strefie parteru znajduje się brama przejazdowa. Brama ujęta jest w dekoracyjny portal zwieńczony oślim łukiem o przebiegu falistym. W tympanonie łuku wykonano motywy dekoracyjne wstęgowe oraz liściaste. Brama jest zamykana dwuskrzydłowymi drewnianymi , o konstrukcji ramowo – płycinowej. Powyżej umieszczono świetlik o wykroju tzw. „nerki”. Część przejazdu jest bogato dekorowana elementami sztukarskimi. Cokół odcięto listwą ornamentalną. Powyżej, na ścianie duże pola obramione są listwami, które w narożach posiadają kwiatowe dekoracje. Faseta jest bogato dekorowana ornamentami wstęgowymi, wiciowymi i roślinnymi. Przy drzwiach znajdują się dwa elementy dekoracyjne przedstawiające głowy kobiet osadzone w strefie sufitowej. Pierwotnie ściany oraz sufit przejazdu bramnego był malowany (polichromowany).

Przed przystąpieniem do prac remontowych sieni przeprowadzono badania na obecność polichromii. Badania odkrywkowe pozwoliły stwierdzić, że pierwotna warstwa malarska została kilkakrotnie przemalowana farbami klejowymi i olejnymi.

W wyniku zrealizowanych prac konserwatorskich przywrócono pierwotną warstwę wykonaną techniką złoceń na podkładzie olejno – żywicznym metalem płatkowym. Odrestaurowane polichromie zostały podświetlone.



dokument wytworzony przez: Henryk Sikora, dnia: 2008-09-01
utworzony: 01-09-2008 / modyfikowany: 20-02-2013
wprowadził(a): Anna Maria Jagła
rejestr zmian

Stopka serwisu

© BIP - Zakład Komunalny "PGM" 2017, kontakt: kontakt@pgm-chorzow.eu